Hallgatói példa esszék

 • I. évfolyamos esszé 1

  Vénusz a Skorpió jegyében

  Vénusz – A nőiesség bolygója: A Vénusz a Naptól számított második bolygó, a Merkúr és a Föld között helyezkedik el. A Naptól maximum 48 fokra távolodik el. 
  A nőiség, nőiesség bolygójának szoktuk tekinteni, melyet csillagászati tulajdonságai is alátámasztanak: a leginkább kör alakú pályán mozog, ellentétes irányban kering, távolról rózsaszín ködfelhőket láthatunk körülötte...
 • I. évfolyamos esszé 2

  Merkúr a Skorpió jegyében

  ​A Merkúr az intellektus, a tanulás bolygója a Skorpióban, ami a mélységek megismerésének, és a megtapasztalásnak a jegye.
  A Merkúr a Naptól számított első bolygó, ezért a horoszkópunkban is közel van hozzá minden esetben, maximum 28°-os lehet az eltérés.
  Archetípusa Hermész, Mercurius, aki a közvetítő, a hírnök. Ő a híd a testi és szellemi, a földi és égi minőségek között.
 • Lilith esszé

  Szűz Lilith a X. házban

  Rengeteg tartalom megmozdul bennem, ha a Lilith-re gondolok. Ahhoz, hogy ezekből, a megtapasztalásokon keresztül, a saját gondolatok megszülethessenek időre volt és van szükségem. Ebben a folyamatban, mintha kicsit kimerevített kép lenne most ez az összefoglaló.
  Lilith a száműzött: Képviseli számomra az ősi, intuitív, szakrális női  tudást.  Mely nem racionális megértésen, hanem ösztönös megérzésen alapul.
 • Diszpozitor esszé 1

  Merkúr a 8. ház uraként a 2. házban
   
  Ez a diszpozítor kapcsolat szólított meg elsőként.
  Az is megerősített a döntésemben, hogy a 8. házam társuralkodói (Vénusz, Mars) szintén a 2. házamban találhatóak.
  Így a 8-as és 2-es házam kapcsolódása a diszpozítor bolygókon keresztül még hangsúlyosabbá válik.
 • Diszpozitor esszé 2

  Szaturnusz a 12. ház uraként a VII. házban
   
  A VII. kardinális („Előmenetel”), elemi minőségét tekintve Levegős ház. Mint kardinális minőség az élet egyik fő területét jelöli, ahol csak határozott, tudatos cselekvéssel lehet célt érni. Sorsfordító dolgok történnek itt, új értékek, új szemlélet születésének területe ez. 
  Mérleg analógia lévén a fókusz itt tevődik át az ÉN-ről a TE-re, azaz a zodiákus körében elsőként itt vagyok képes pillantásomat magamról valaki másra vetni.
 • Diszpozitor esszé 3

  Nap a VII. ház uraként az MC-én - 9/X. ház határán
   
  A diszpozitor kapcsolataim közül közül a VII. ház uraként álló Napot választottam, több okból is.
  Napom a Nyilas 0˚ 48’-én áll, amely pontosan 1 fokra található a X. házam csúcsától (Nyilas 1˚ 48’), de gyakorlatilag még a 9. házban.
  Így érdekes lesz megvizsgálni, hogy életem melyik területén, azaz melyik asztrológiai házban fejti ki (inkább) a hatását ez a diszpozitor kapcsolat.
 • Fényszög kapcsolat esszé

  Fényszög-kapcsolatok
   
  Az alap fényszög-kapcsolat, amiről írni szeretnék a Szaturnusz- Hold együttállás oppozíciója a Nappal, de  egyéb fényszög-kapcsolatokkal is.
  A Merkúron és az Uránuszon kívül az összes bolygó kapcsolódik ehhez a rendszerhez, úgyhogy el is neveztem életem hálójának, mert olyan a radixom (és az életem), mint egy érzékeny pókháló, ha egy szálat kicsit  mozdítunk, mozdul az egész…
 • Esszé a Szaturnusz ciklusáról

  Szaturnusz-hatások: Küszöb Őre, Karma Ura
   
  Bolygórendszerünk legutolsó látható planétája, szimbolikusan „világunk határa”. A határon innen az anyagi kemény, rideg valóság, azon túl a kötöttségek alóli megszabadulás, felszabadultság. A határt a Szaturnusz jelöli ki! Igazságosan, tárgyilagosan, ugyanakkor keményen, könyörtelenül.
  A karma bolygójaként önvizsgálatra késztet (kényszerít?!), és tanításait következetesen számon kéri.
 • Záró dolgozat 1

  Az általam választott személy az egyik legjobb barátnőm. Ahogy ő fogalmazott „valamiért kaptuk egymást” erre az útra. Hasonló energiákkal, temperamentummal, gondolkodásmóddal rendelkezünk. Évek óta hallgatja tőlem az asztrológiai tanulmányaimról szóló történeteket. Hiszi is meg nem is. Mindig tiltakozik az ellen, hogy ő Skorpió tulajdonságokkal rendelkezik, pedig ebben a jegyben született. Amikor azt mondta, hogy már négy éve tanulok asztrológiát, ami pont elég idő ahhoz, hogy átmossák az agyamat, már tudtam, hogy ...
 • Záró dolgozat 2

  Dolgozatom elkészítéséhez egy olyan barátnőmet kértem fel segítségnek, aki munkatársam is egyben, ugyanazon középiskolában dolgozunk. Végzettsége szerint magyar tanár és művészetterapeuta, jelenleg 42 éves. A későbbiekben Annának fogom nevezni. Azért őrá esett a választásom, mert fontosnak éreztem, hogy gyakori visszajelzést kapjak az ábrájából általam látott információkról (ezt a közös munkahely lehetővé is tette…), emellett érdekli az asztrológia és kíváncsian, nyitottan, segítőkészen állt rendelkezésemre.
 • Záró dolgozat 3

  Babrielle Coco Chanel szuletesi horoszkop elemzese Dolgozatom főszereplője nem egy általam személyesen ismert, a környezetemben élő személy. Elemzésem témáját egy olyan, már nem élő híresség adta, akinek hatása meghatározó a XX. század divatjára, de egyben korszellemére, gondolkodására, társadalmi folyamataira is.
  Gabrielle "Coco" Chanel, 46 évvel halála után is, az elegancia, a modern és szabad nő szimbóluma. Az általa épített birodalom virágzik, és a múlt század után jelen korunkban is stabilan képviseli az egykor útjára indult Chanel-értékeket...
 • Záró dolgozat 4

  Jacqueline Kennedy Onassis szuletesi horoszkop elemzese A szoros rokoni kapcsolataimon kívül nem találtam olyan személyt, aki ismerte volna születésének idejét megközelítő pontossággal. Így egy ismert, már nem élő személyt kellett keresnem, akinek legalább a születési intervalluma rendelkezésemre áll, és a pontosításhoz szükséges életesemények széles időskálájával bír. Jacqueline Kennedy Onassisra merő véletlenségből találtam rá. Megosztó személyisége - csak szélsőségesen tudtak róla nyilatkozni - felkeltette érdeklődésemet...